Politika Zasebnosti

1. VARSTVO OSEBNIH PODATKOV

Podjetje WANDERGRAPHY, Nejc Draganjec s.p., Hafnerjevo naselje 66, 400 Škofja Loka, matična številka: 8502692000, davčna številka: 56621922 (v nadaljevanju WanderGraphy) posveča varstvu osebnih podatkov veliko pozornost. Tukaj so navedene informacije o tem, katere osebne podatke obdelujemo, še posebej o naših strankah in uporabnikih našega omrežja (glej Pogoji poslovanja), ali te podatke obdelujemo na podlagi podanega soglasja ali na drugi pravni podlagi, v kakšne konkretne namene jih uporabljamo, komu jih lahko posredujemo in kakšne so vaše pravice v povezavi z obdelavo vaših osebnih podatkov.

2. OSEBNI PODATKI

Če uporabljate naše storitve, zbiramo različne vrste vaših podatkov, kot so vaše uporabniško ime in geslo, vaši kontaktni podatki in druge nastavitve. Sledimo temu, kakšne vsebine si ogledujete na omrežju, preko katere naprave ter katere izmed naših povezav, posredovanih preko e-pošte, so vas zanimale. Na podlagi tega izdelujemo dodatne podatke, da bi vam lahko posredovali vsebine po vaši želji ter da bi lahko v prihodnje naše omrežje in storitve še izboljšali. Če pri nas opravite nakup oziroma si ustvarite račun, obdelujemo tudi ime in priimek, vaša naročila in podatke, ki si jih nastavite na svojem računu.

Vrste osebnih podatkov:

  • identifikacijski podatki, ki obsegajo predvsem ime in priimek, uporabniško ime in geslo ter ID za DDV, če ste pravna oseba;

  • kontaktni podatki, ki obsegajo osebne podatke, s pomočjo katerih lahko stopimo v stik z vami, predvsem e-naslov, telefonsko številko, naslov za dostavo, naslov za račun in vaše profile na družbenih omrežjih;

  • vaše nastavitve, ki obsegajo podatke o vašem računu, predvsem shranjene naslove za dostavo, profile, naročila na novice, članstva in naročnine, nakupovalne sezname, iskane vsebine, vaše ocene in komentarje o artiklih in storitvah;

  • podatke o vaših naročilih, ki obsegajo predvsem podatke o naročenih artiklih in načinu plačila, vključno s številko bančnega računa, ter podatke o reklamacijah;

  • podatke o vaših spletnih navadah, predvsem podatke o artiklih in storitvah, ki jih iščete, povezavah, na katere klikate, načinu iskanja in pomikanja po naši spletni strani in podatke o napravah, s katerih dostopate do spleta, kot so IP naslov in z njim povezana lokacija, ID naprave, njeni tehnični parametri, kot je operacijski sistem, različica, ločljivost zaslona, izbrani brskalnik in različica le-tega ter podatke, pridobljene iz piškotkov in podobnih tehnologij za prepoznavanje naprav;

  • podatke o vašem vedenju v povezavi z branjem sporočil, ki vam jih pošiljamo, predvsem čas, potreben za odprtje sporočila in podatke o napravah s katerih dostopate do spleta, kot so IP naslov in z njim povezana lokacija, ID naprave, njeni tehnični parametri, kot je operacijski sistem, različica, ločljivost zaslona, izbrani brskalnik in različica le-tega;

  • izpeljane podatke, med katere sodijo osebni podatki, pridobljeni iz vaših nastavitev, podatki o vsebinah/artiklih/storitvah, ki jih pri nas kupite, podatki o vaših spletnih navadah in vedenju v povezavi z branjem sporočil, ki vam jih pošiljamo; gre predvsem za podatke o spolu, starosti, finančnih razmerah, potrošniških navadah in odnosu do različnih artiklov in storitev;

3. NAMEN IN UPRAVIČENOST DO OSEBNIH PODATKOV

Do obdelave vaših osebnih podatkov imamo pravico na podlagi priprave ali izvajanja pogodbe z vami, upoštevanja pravnih obveznosti, naših zakonitih zahtevkov ali pa vašega soglasja. Vaše osebne podatke obdelujemo v različnih situacijah za različne namene. Če obiskujete spletne strani omrežja, na katerih uporabljamo tudi piškotke, vaše podatke uporabljamo predvsem za zagotavljanje osnovnih funkcionalnosti, ugotavljanje števila obiskovalcev in izboljševanje naših storitev (glej Politika Piškotkov). Če ste pri nas registrirani, vaše podatke uporabljamo za vodenje vašega računa in zagotavljanje s tem povezanih funkcionalnosti. Če pri nas opravite nakup, vaše podatke uporabljamo za obdelavo vašega naročila, zaščito naših pravnih zahtevkov in izpolnjevanje naših zakonskih obveznosti. S pomočjo vaših kontaktnih podatkov in drugih podatkov vam hkrati lahko prikazujemo in pošiljamo naše prilagojene vsebine. Z vašim soglasjem podatke posredujemo tretjim osebam za prikazovanje ponudbe na drugih spletnih straneh kot tudi za to, da bi vam omogočili dostop do nekaterih dodatnih storitev. Kakšno obdelavo podatkov lahko izvajamo brez vašega soglasja, je odvisno od tega, s kakšnim namenom je ustrezna obdelava povezana in v kakšnem odnosu do nas nastopate – ali ste samo obiskovalec naše spletne trgovine, se pri nas registrirate ali pa kaj kupite. Vaše podatke lahko obdelujemo tudi v primeru, če ste naslovnik blaga ali storitev, ki so bili pri nas naročeni, če z nami komunicirate oziroma obiščete naše prevzemno mesto.

Na podlagi našega zakonitega interesa (torej brez vašega soglasja) zbiramo in obdelujemo osebne podatke za namene:

  • pridobivanja podatkov, na podlagi katerih bomo za vas lahko v prihodnje spletišče izboljševali, da bi ustvarili boljše pogoje za uporabnike; naš zakoniti interes je v tem primeru izboljševanje naših storitev za vas;

  • ustvarjanja statistik in pregledov, predvsem sledenja številu obiskov straneh spletišča oz. posameznih vsebin in merjenja učinkovitosti oglasov; naš zakoniti interes je v tem smislu merjenje učinkovitosti naših spletnih strani in stroškov za oglaševanje; v ta namen lahko preko vašega obnašanja na spletu pridobivamo in uporabljamo še druge izpeljane podatke,

  • testiranja novih funkcij in aplikacij pred uvedbo, da se lahko izognemo težavam z delovanjem teh novosti med dejanskim obratovanjem, ki bi lahko poslabšale vašo nakupovalno izkušnjo pri nas; naš zakoniti interes je v tem primeru brezhibno delovanje naših storitev za vas,

  • ukrepov proti napadom naših spletnih strani in ogrozitvi njihovega delovanja ter za zagotavljanje varnosti vaših podatkov; naš zakoniti interes je v tem primeru brezhibno delovanje naših storitev za vas ter varnost vaših podatkov.

Podatke o vašem obnašanju na spletnih straneh ne pridobivamo samo preko piškotkov. Dopolnjujemo jih tudi z naslednjimi podatki:

  • IP naslov vaše naprave (naslov vaše naprave, preko katere komunicirate z drugimi napravami v medmrežju),

  • operacijski sistem vaše naprave, njegova različica in jezikovne nastavitve,

  • brskalnik, ki ga uporabljate na svoji napravi, njegova različica in jezikovne nastavitve,

  • spletni naslov (URL naslov) strani, s katere dostopate na našo spletno stran.

V ta namen osebne podatke uporabljamo največ 38 mesecev, podatke hranimo le v pseudonimizirani obliki. Glavni razlog za hranjenje teh podatkov je preprečevanje zlorab vsebin spletišča in zagotavljanja potrebnih informacij ustreznim uradnim inštitucijam v primeru pregona. To je naš zakoniti interes in za zbiranje ne potrebujemo vašega soglasja. Za kupce, člane in naročnike (glej Pogoji poslovanja) se obdelava podatkov razširi še na podlagi izvajanja pogodbe. Če si ustvarite račun na spletišču, obdelujemo vaše identifikacijske in kontaktne podatke, vaše nastavitve, podatke o vaših naročilih (če pri nas kasneje opravite nakup) in podatke o vašem obnašanju na spletu ter obnašanje pri branju e-sporočil na podlagi izvajanja pogodbe z vami, torej na podlagi našega zakonitega interesa (brez vašega soglasja). Pogodba, na kateri temelji naša obdelava, se izoblikuje sočasno z vašim računom. Osebne podatke v ta namen uporabljamo celoten čas obstoja vašega računa, ki ga lahko kadarkoli izbrišete. Če pri nas kot fizična oseba opravite nakup, ali pa ste naslovnik naročila, obdelujemo vaše osebne podatke v namen obdelave naročila, varovanja pravnih zahtevkov in naše notranje evidence ter nadzora. Torej na podlagi našega zakonitega interesa (brez vašega soglasja). Gre za identifikacijske in kontaktne podatke ter podatke o vaših naročilih. Če imate pri nas uporabniški račun, lahko v ta namen uporabimo tudi vaše nastavitve. Če pri nas opravite nakup kot zastopnik pravne osebe, obdelujemo iste podatke v isti namen na podlagi našega zakonitega interesa, ki temelji na sklenitvi in izvajanju pogodbe z osebo, ki jo zastopate. V namen varovanja pravnih zahtevkov in naše notranje evidence ter nadzora obdelujemo podatke v času trajanja zastaralnega roka, ki znaša 5 let po potrebi še eno leto po njegovem izteku v primeru uveljavljenega zahtevka ob koncu zastaralnega roka. Pri sprožitvi sodnega, upravnega ali drugega postopka obdelujemo vaše osebne podatke v času, ki je nujno potreben za izvedbo tovrstnih postopkov, ter do izteka preostalega dela zastaralnega roka po njegovem zaključku. Za obdelovanje osebnih podatkov za namen izpolnjevanja obveznosti, ki jih predpisujejo zakoni ne potrebujemo vašega soglasja. Na tej pravni podlagi obdelujemo vaše identifikacijske in kontaktne podatke, podatke o naročilih, in sicer zaradi upoštevanja vsakokrat veljavnih zakonov, ki so v času sestave predmetnega memoranduma še posebej naslednji:

  • Obligacijski zakonik (OZ),

  • Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot),

  • Zakon o davku na dodano vrednost (ZDDV-1),

  • Zakon o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR),

  • Zakon o računovodstvu(ZR),

  • Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom),

  • Zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma (ZPPDFT-1).

V ta namen uporabljamo osebne podatke največ 10 let (plus tekoče leto) po zadnjem izdanem dokumentu glede vašega naročila . Na podlagi našega zakonitega interesa (torej brez vašega soglasja) lahko vaše nastavitve uporabimo tudi za testiranje novih funkcij in aplikacij še pred uvedbo. Vaše izrecno soglasje zbiramo in na podlagi tega vaše posredovane osebne podatke obdelujemo za naročnike na WanderGraphy e-novice. Soglasje je lahko podano elektronsko s prijavo na izbrani seznam e-novic ali fizično z izpolnitvijo papirnatega obrazca. Osebne podatke v tem primeru hranimo do preklica soglasja, ki ga lahko opravite kadarkoli preko spletnega vmesnika ali na naslov [email protected]

4. OBDELOVANJE IN DELJENJE OSEBNIH PODATKOV

Podatke obdelujemo za lastne namene kot njihov upravljavec. V določeih primerih podatke posredujemo našim partnerjem za zagotavljanje plačil, prevoza in drugih zadev, povezanih z naročilom. Podatke posredujemo tudi našim obdelovalcem, ki jih obdelujejo v skladu z našimi navodili. Vse opisane osebne podatke obdeluje WanderGraphy kot upravljavec. Vaše osebne podatke lahko posredujemo tudi drugim subjektom, ki imajo prav tako funkcijo upravljavca, in sicer:

  • v zvezi z obdelavo vašega naročila našim partnerjem, ki so vključeni v obdelavo naročila (upravljalci s plačilnimi sistemi za zagotavljanje plačil, še posebej v zvezi s plačilnimi karticami),

  • transportnim partnerjem, predvsem družbi Pošta Slovenije d.o.o., Slomškov trg 10, 2500 Maribor, Slovenija, DŠ 25028022  za dostavo naročenega blaga,

  • dobavitelju blaga ali servisnemu centru pripadajočega proizvajalca v zvezi z reklamacijo naročenega blaga ali storitve,

  • na podlagi vašega soglasja oglaševalskim in družbenim omrežjem:

  • Google Ireland Limited (registrska številka: 368047), Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Irska; politika zasebnosti družbe,

  • Facebook Ireland Limited,4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, Dublin 2, D02 X525, Irska; politika zasebnosti družbe

Za obdelavo osebnih podatkov WanderGraphy koristi tudi storitve drugih obdelovalcev, ki obdelujejo osebne podatke samo v skladu z navodili ter opisane namene. Med takšne obdelovalce sodijo:

  • Google Ireland Limited (registrska številka: 368047), Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Irska; politika zasebnosti družbe (storitev Google Analytics)

5. VIRI OSEBNIH PODATKOV

WanderGraphy pridobiva osebne podatke neposredno od uporabnikov spletišča, skozi komunikacijo z uporabniki in od partnerjev, npr. bank ali transportnih družb. Obdelujemo osebne podatke, ki jih uporabnik zagotovi neposredno v okviru naročanja artiklov in storitev, med ustvaritvijo in uporabo računa ali pri komunikaciji z WanderGraphy. Osebne podatke pridobi WanderGraphy tudi s spremljanjem spletnih navad med brskanjem po spletišču ali ob branju poslanih sporočil. Od naročnikov, članov in kupcev lahko v zvezi z izvajanjem sklenjene pogodbe prejmemo dodatne podatke o naročilih s strani bank, partnerjev, ki upravljajo plačilne sisteme, in transportnih partnerjev, npr. podatke o številki računa, uspešno izvedenih plačilih ali dostavi in prevzemu blaga.

6. POSREDOVANJE PODATKOV IZVEN EU OBMOČJA

WanderGraphy praviloma osebnih podatkov ne posreduje izven članic Evropskega gospodarskega prostora. Izjemoma se to lahko zgodi za namene izpolnjevanja pogodbenih obveznosti, na primer za dostavo mednarodnega naročila. V tretjih državah izven Evropskega gospodarskega prostora ni nujno zagotovljena ustrezna raven varstva osebnih podatkov. WanderGraphy poskrbi, da je vsako tovrstno posredovanje izvedeno le v primeru, da se dotični prejemnik zaveže, da bo upošteval standardne pogodbene določbe izdane s strani Evropske komisije.

7. PRAVICE UPORABNIKOV V POVEZAVI Z OBDELAVO OSEBNIH PODATKOV

Uporabnik spletišča ima številne pravice, med drugim pravico do dostopa, pregleda, izbrisa, omejitve obdelave, prenosa, ugovora in pritožbe. Pravica do seznanitve Uporabnik ima pravico do seznanitve kakšne podatke WanderGraphy zbira, v kakšne namene in kako dolgo, od kod uporbnikove osebne podatke pridobiva, komu jih posreduje, kdo jih poleg WanderGraphy še obdeluje in kakšne so druge pravice uporabnika v povezavi z obdelavo uporabnikovih osebnih podatkov. Uporabnik lahko zahteva potrdilo o zbiranju uporabnikovih osebnih podatkov in pravico do seznanitve v primeru da jih. Uporabnik lahko od WanderGraphy zahteva kopijo obdelovanih podatkov, prvo kopijo WanderGraphy zagotovi brezplačno, vsako nadaljnjo pa proti plačilu. Pravica do popravka Če uporabnik opazi, da so hranjeni osebni podatki, napačni ali nepopolni, lahko zahteva, da jih WanderGraphy čim prej popravi/dopolni. Pravica do izbrisa V nekaterih primerih ima uporabnik pravico do izbrisa svojih osebnih podatkov.

Osebne podatke bo WanderGraphy izbrisal v najkrajšem možnem času v primeru:

  • uporabnikovih osebnih podatkov v namene, v katere smo jih obdelali, ne potrebujemo več;

  • uporabnik umakne soglasje za obdelavo osebnih podatkov, pri čemer gre za podatke, za obdelavo katerih je vaše soglasje nujno, WanderGraphy pa hkrati nima drugega razloga za nadaljnjo obdelavo teh podatkov;

  • uporabnik uveljavi svojo pravico do ugovora proti obdelavi podatkov za osebne podatke, ki jih WanderGraphy obdeluje na podlagi zakonitega interesa, in po presoji WanderGraphy tega zakonitega interesa ni več ali obdelava osebnih podatkov ni več v skladu s splošno zavezujočimi pravnimi predpisi.

Ta pravica ni veljavna v kolikor je obdelava uporabnikovih osebnih podatkov še naprej nujna za izpolnjevanje WanderGraphy zakonskih obveznosti ali za določitev, izvedbo ali obrambo pravnih zahtevkov. Pravica do omejitve obdelave podatkov Uporabnik lahko uveljavi pravico do omejitve obdelave osebnih podatkov, ki mu omogoča, da se uporabnikove osebne podatke posebej označi in izvzame iz kakršnihkoli postopkov obdelave. Učinek je časovno omejen (in ne trajen kot pri pravici do izbrisa).

Obdelavo osebnih podatkov WanderGraphy omeji:

  • če uporabnik izpodbija točnost osebnih podatkov, za čas usklajevanja pravilnih podatkov;

  • če uporabnikove podatke WanderGraphy obdeluje brez ustrezne pravne podlage (npr. nad predvidenim obsegom) in se uporabnik namesto izbrisa takšnih podatkov odloči le za njihovo omejitev;

  • če WanderGraphy uporabnikovih osebnih podatkov ne potrebuje več v opisane namene, uporabnik pa jih potrebujete za določitev, izvedbo ali obrambo svojih pravnih zahtevkov;

  • če uporabnik vloži ugovor proti obdelavi podatkov. V času obravnave ugovora mora WanderGraphy obdelavo osebnih podatkov omejiti.

Pravica do prenosljivosti podatkov: Uporabnik ima pravico, da od WanderGraphy pridobi vse svoje osebne podatke, ki jih obdelujemo na podlagi soglasja in na podlagi izvajanja pogodbe. Uporabnikove osebne podatke posredujemo v strukturirani, ustaljeni in strojno čitljivi obliki. Enostaven prenos podatkov je mogoč samo za podatke, ki jih WanderGraphy obdeluje avtomatizirano v elektronskih podatkovnih zbirkah. Pravica do ugovora proti obdelavi podatkov Na podlagi razlogov, povezanih s posebnim položajem, ima uporabnik pravico do ugovora proti obdelavi osebnih podatkov, ki temelji na točki (e) ali (f) člena 6(1) UREDBE (EU) 2016/679 ter do ugovora proti obdelavi podatkov za namene neposrednega trženja. WanderGraphy podatke preneha obdelovati za tržne dejavnosti nemudoma; v drugih primerih storimo enako, v kolikor ni zakonitih razlogov za obdelavo, ki prevladajo nad pravicami uporabnika ali za uveljavljanje pravnih zahtevkov.

Pravica do pritožbe: Uveljavitev pravic nikakor ne vpliva na pravico uporabnika, da vložite pritožbo pri pristojnem organu. To pravico lahko uporabnik uveljavi zlasti v primeru, da  uporabnikove osebne podatke WanderGraphy obdeluje neupravičeno oziroma v nasprotju s splošno zavezujočimi pravnimi predpisi. Nad obdelavo podatkov, ki WanderGraphy izvaja se lahko pritožite Informacijskemu pooblaščencu na naslov Zaloška cesta 59, 1000 Ljubljana.

8. POSTOPEK UVELJAVLJANJA PRAVIC

Enostavno izpolnite ustrezen obrazec na strani spletišča, pokličite na kontakt WanderGraphy ali pišite na naslov [email protected] Zahtevek bo izpolnjen v najkrajšem možnem času, vsekakor pa v roku enega meseca. V izjemnih primerih, predvsem ko gre za kompleksnejše zahtevke, ima WanderGraphy pravico ta rok podaljšati za dva dodatna meseca. V primeru, da bi bilo takšno podaljšanje potrebno, in pa o razlogih zanj je uporabnik obvešen.

9. POOBLAŠČENEC ZA VARSTVO OSEBNIH PODATKOV

V vseh zadevah v zvezi z obdelavo osebnih podatkov je uporabnikom na voljo pooblaščenec za varstvo osebnih podatkov na naslovu [email protected]