Explore the World, pixel by pixel.

Libanon – med častitljivo preteklostjo in negotovo prihodnostjo

Registrations are closed

Webcast DPFF

Tretje virtualno srečanje Društva Popotnih Fotografov in Fotoreporterjev bo v torek, 5. maja ob 20:00.

Povezava do virtualne konferenčne sobe bo poslana na seznam prijavljenih emailov (prijava preko obrazca zgoraj) na dan dogodka. 


Popotni fotograf in predsednik DPFF Iztok Bončina bo predstavil svoje potovanje po tej starodavni deželi, ki jo je spoznaval januarja 2020.


Pravijo, da je najmočnejši strup shranjen v majhnih stekleničkah. Morda bi lahko nekaj podobnega rekli tudi za Libanon. Sicer nima več tistega šarma in privlačnosti, značilni za obdobje pred državljansko vojno, ko so glavno mesto Bejrut imenovali celo »Pariz Bližnjega vzhoda«.  Še vedno pa se ta  sredozemski palček, le malce večji kot pol Slovenije, ponaša z enim najbolj pestrih zgodovinskih dogajanj sveta, izjemnimi naravnimi lepotami, predvsem pa neprecenljivim izročilom kulture in umetnosti. Ko vstopite v Libanon, stopite na tla resnično stare, zgodovinske dežele z več tisočletno neprekinjeno poselitvijo.

Med prvimi so na tem ozemlju živeli Feničani, spretni pomorci in trgovci, ki so pluli povsod po Sredozemlju in ustanavljali razne obalne postojanke in mesta. Za Feničani so prišli Grki, potem Rimljani, pa Bizantinci, Arabci, križarji, ki so zapustili nekaj res lepih utrdb, katoliki, pravoslavci, šiiti, suniti… Pa pozneje Turki in Francozi ter v sodobnejšem času begunci iz Palestine in Sirije. Če turistov in popotnikov sploh ne omenjam.

Dežela se ponaša z velikim številom lepo ohranjenih starih svetišč, npr. v Baalbeku, Biblosu, Anjaru in Tiru, ki je poleg obmorskega Sidona eno najstarejših naselij v tem delu sveta. Gospodarska in politična podoba Libanona pa je trenutno precej negotova. Že nekaj mesecev v središču večjih mest Libanona, predvsem ob koncu tedna, potekajo demonstracije, ki se jih udeležujejo zlasti mladi. Vzrok protestom so težak gospodarski položaj, politična nestabilnost, nezadovoljstvo nad oblastjo  in še marsikaj. Kakšna bo prihodnja podoba te  starodavne dežele bo pokazal šele čas.

when
Tuesday
May 5, 2020
8:00 PM 9:30 PM Europe/Ljubljana
where

Piksel d.o.o.

Hafnerjevo naselje 66
Škofja Loka 4220
Slovenia
Get the direction
who

Piksel d.o.o.

SHARE

Find out what people see and say about this event, and join the conversation.